top of page

Kohti suurta

PALMUSUNNUNTAIN KONSERTTI
13.4.2025 Savonlinnan tuomiokirkko
Savonlinnan Orkesteri
kapellimestari: Mikk Murdvee
Lina Leikola, viulu
Ilkka Vesioja, sello

Mihkel Kerem: Pavane sellolle ja jousiorkesterille (KANTAESITYS)

solisti: Ilkka Vesioja, sello​

​​

Kerem on virolaislähtöinen, kansainvälisesti tunnettu viulisti ja säveltäjä, jolle myönnettiin 2024 Viron kulttuurirahaston Musiikkipalkinto. Tällä hetkellä hän työskentelee apulaiskonserttimestarina Royal Liverpool Philharmonic -orkesterissa. Kerem on onnistunut luomaan Pavaneen juhlallisen, mystisen tunnelman, jossa pehmeä jousimatto kannattelee upeasti Vesiojan sellon hämyisää sooloa. Musiikkitoimittaja Robert Maxham on todennut: ”Jokaisen, joka kuvittelee ettei tonaalinen musiikki pysty ilmaisemaan muuta kuin kulahtaneita kliseitä, tulisi kuunnella Keremin teoksia.”​

Pavanen kantaesityksessä sellosolistina soittaa savonlinnalainen Ilkka Vesioja. Hänen mielestään teos on mielenkiintoinen ja meditatiivinen: "Pavane on uutta musiikkia ja harmonisesti jännittävä, mutta kuitenkin miellyttävä. Kappaleen haasteena ovat pitkät linjat ja intensiivisen tunnelman säilyttäminen. Solistin osuudet ovat harkittuja, pitkiä hitaita lauseita, tämä haaste on minulle erittäin mieluinen!"

Ludwig van Beethoven: Romanssi No. 2 F-duuri, Op. 50

solisti: Lina Leikola, viulu

Beethovenin Romanssi numero 2 on viulusoolojen rakastettu klassikko! Rondo-muotoisena sen elegantti aloitusteema toistuu kappaleessa useita kertoja, aina hiukan erilaisena. Beethoven sävelsi tämän Romanssin jo 1798, ennen Romanssia numero 1, mutta teos julkaistiin vasta vuonna 1805.

 

Beethovenin omana aikana ei puhuttu musiikkityyleistä “wieniläisklassismi” tai “romantiikka”. Jälkikäteen tarkasteltuna on kuitenkin selvää, että Beethovenin työt sijoittuvat keskeisesti näiden kahden tyylisuunnan väliin ja heijastelevat oman aikansa yhteiskunnallisia muutoksia. Yhdysvallat oli julistautunut itsenäiseksi 1776 ja Euroopassa oltiin päädytty Ranskan vallankumoukseen 1789, nationalismi ja teollinen vallankumous kasvattivat merkitystään. Beethovenin sävellykset ovat merkittävä osa tämän ajan kuvaa ja Euroopan keskeistä kulttuurihistoriaa.

Ralph Vaughan Williams: The Lark Ascending

solisti: Lina Leikola, viulu

​​

Ralph Vaughan Williamsin sävellys The Lark Ascending (suomeksi "Lentoon nouseva leivo") on Suomessa hiukan tuntemattomampi, mutta säveltäjän kotimaassa Englannissa varsin suosittu ja paljon esitetty teos. Se on inspiroitunut George Meredithin samannimisestä runosta.

Vaughan Williamsin intohimona, musiikin ohella, oli runous. The Lark Ascending -teoksesta on sanottu, että Vaughan Williams on poiminut kirjallisen idean, ja rakentanut siihen musiikillisen ajatuksensa. Viulusolistin osuus ei tyydy kuvailemaan leivoa, viulu ON leivon lentoa ja laulua, riemua keväästä ja luonnon puhkeamisesta uuteen kukoistukseen.

W. A. Mozart: Sinfonia No. 21 A-duuri KV 134

1. Allegro

2. Andante

3. Menuetto - Trio

4. Allegro

​​

Wolfgang Amadeus Mozart syntyi 27.1.1756 Salzburgissa. Hänen isänsä Leopold Mozart oli säveltäjä ja viulisti, joka havaitsi poikansa lahjakkuuden jo varhain ja panosti poikansa koulutukseen ja uran edistämiseen. Wolfgang Amadeus Mozart sävelsi ja esiintyi pikkupojasta alkaen, hänen ensimmäinen konsertointimatkansa tapahtui 1762 Bavarian hoviin Müncheniin isänsä Leopoldin ja lahjakkaan siskonsa Nannerlin kanssa.​

 

Sinfonia nro 21:n Mozart sävelsi vuonna 1772, 16-vuotiaana. Sitä edelsivät useat matkat Italiaan, syventyminen italialaisten säveltäjien töihin, esiintymiset hoveissa ja erittäin aktiivinen sävellystyö sinfonioiden, oopperoiden ja kirkkomusiikkiteosten parissa. Teoksessa kuuluu nuoren säveltäjän innokkuus, keveys ja valoisuus. Etenkin sinfonian päätösosa “Allegro” esittelee Mozartin taitoa luoda upea kokonaisuus kauniista melodioista, tanssillisista rytmeistä sekä vaihtuvista tunnelmista.

Lina Leikola on aurinkoinen ja lahjakas 25-vuotias viulisti. Tällä hetkellä hän opiskelee maisterin tutkintoaan Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa Jaakko Ilveksen oppilaana, sekä työskentelee Radion Sinfoniaorkesterissa viransijaisena.

​​

Linan into viulunsoittoa kohtaan alkoi jo kaksivuotiaana, kun hän yllättäen ilmoitti haluavansa aloittaa viulunsoiton opinnot. Nelivuotiaana hän aloitti opintonsa Keski-Helsingin Musiikkiopistossa Tarja Mannisen oppilaana. Vuosien saatossa Lina on kartuttanut taitojaan mm. Viuluakatemiassa Elina Vähälän, Janne Malmivaaran ja Tuomas Haapasen johdolla, Olli Vartiaisen opissa, sekä Sibelius-Akatemian nuoriso-osastolla ja myöhemmin itse Sibelius-Akatemiassa Jaakko Ilveksen oppilaana. Mestarikursseilla Lina on kartuttanut taitojaan opettajinaan mm. Daniel Rowland, Paavo Pohjola, ja Jean-Jacques Kantorow.​

Linan palo musiikkia kohtaan näyttäytyy monin eri tavoin, ja hän nauttiikin niin orkesterissa soittamisesta, kamarimusisoinnista kuin soolo-ohjelman esittämisestä. Viulistina Lina toimii aktiivisesti musiikin kentällä, ja hän on päässyt musisoimaan mm. Avanti!:ssa, RSO:n nuorena solistina, Hauhon musiikkijuhlilla, Aava Fjärd -festivaalilla, sekä monien eri Suomen orkestereiden riveissä. Lina soittaa Bernardel -viulua vuodelta 1851.

lkka Vesioja on opiskellut sellonsoittoa Savonlinnan musiikkiopistossa, Turun Musiikkiakatemiassa sekä lukuisilla mestarikursseilla. Hän suoritti sellonsoiton A-tutkinnon maksimipistein Timo Hanhisen johdolla 2003. Vesioja on konsertoinut soolo-, kamari ja orkesterimuusikkona Suomen lisäksi Pohjoismaissa, Keski- ja Etelä-Euroopassa sekä Venäjällä.

 

Aktiivisena ja monipuolisena freelance-muusikkona hän on työskennellyt myös mm. pianistina, basistina, säveltäjänä, sovittajana ja kapellimestarina. Savonlinna-kvartetin sellistinä Vesioja on toiminut vuoden 2010 alusta.

KIK08407.jpg

Mikk Murdvee on toiminut Savonlinnan Orkesterin taiteellisena johtajana vuodesta 2024 lähtien. Hän aloitti musiikkiopintonsa viulunsoitolla kuusivuotiaana. Hän suoritti kapellimestariopintonsa Sibelius-Akatemiassa opettajinaan Leif Segerstam sekä mm. Atso Almila ja Jorma Panula.

 

Murdvee on johtanut lähes kaikkia Suomen ammattiorkestereita ja kaikkia Viron ammattiorkestereita sekä toiminut kapellimestarina useilla musiikkileireillä. Vuodesta 2011 hän on toiminut Sibelius-Akatemian kapellimestariluokan tuntiopettajana ja vuodesta 2017 Kaarinan musiikkiviikkojen taiteellisena johtajana tehden samalla kansainvälistä uraa myös viulistina.

Savonlinnan Orkesteri

1.viulu

Andrey Nikulin

Kari-Pekka Lehtilä

Tatiana Nikulina

Emmi Lampinen

 

2.viulu

Elina Seppänen

Milja Ketolainen

Meri Janhunen

Milda Huopainen

Mari Suomalainen

 

Alttoviulu

Elias Pulkkinen

Hilla Mariappan-Lappalainen

 

Sello

Ilkka Vesioja

Riitta-Leena Lempinen

Minttu Niemi

Kontrabasso

Aino Tuomainen

Joona Takanen

 

Huilu

Veikko Härkönen

Elsa Padatsu

 

Oboe

Santeri Kaksonen

 

Klarinetti

Hannu Juvonen

 

Fagotti

Lauri Kulmala

 

Käyrätorvi

Janne Juutilainen

Kaisla Koivunoro

 

Triangeli

Leevi Takanen

bottom of page