Savonlinnan Orkesteri

Savonlinnan Orkesteri Kari Kropsun johdolla

Savonlinnan Orkesterin toiminnasta

Savonlinnan Orkesterilla on pitkät perinteet Savonlinnan musiikkielämässä. Orkesteri on ollut lähes yhtäjaksoisesti toiminnassa vuodesta 1915, jolloin se tunnettiin nimellä Savonlinnan Soitannollisella Seura. Orkesterin runkona on ammattijousikvartetti, joka on vuonna 1993 perustettu Savonlinna-kvartetti ja jonka jäsenet konserttityönsä ohessa opettavat Savonlinnan musiikki- ja tanssiopistossa. Savonlinnan Orkesteriyhdistys ry:n järjestämissä orkesterikonserteissa soittaa kvartetin lisäksi musiikki- ja tanssiopiston opettajia ja opinnoissaan edistyneimpiä oppilaita, alueen muita ammattimuusikoita sekä toimintansa uudelleen vuonna 1996 aloittaneen Savonlinnan Soitannollisen Seuran harrastajasoittajia.

Mestari-kisälli-periaate näkyy vahvasti orkesterin toiminnassa. Kasvatuksellinen merkitys näkyy kvartetin jäsenten opetuksessa Savonlinnan musiikki- ja tanssiopistolla. Nuoret soittajat pääsevät soittamaan orkesterin konsertteihin, kun oppilas on opettajan kanssa todennut taitotason olevan siihen riittävän. Orkesterin ohjelmiston suunnittelussa huomioidaan oppilaat ja harrastajasoittajat konserteissa.
Orkesterin toiminnassa korostuvat vahvasti paikallisuus ja alueellisuus. Savonlinnan Orkesterilla on 7-9 konserttiperiodia vuodessa ja konserttivierailuja mm. Mikkelissä, Imatralla, Varkaudessa, Parikkalassa, Juvalla, Kiteellä ja Pietarissa. Savonlinnan orkesteri on perinteisesti harjoittanut säännöllistä yhteistyötä paikkakunnan lukuisten kuorojen ja muiden musiikkitoimintaa harjoittavien ja yhteisöjen kanssa. Savonlinnan Orkesteri sai Savonlinnan kaupungin taidepalkinnon vuonna 2015.

Tärkeitä orkesterin yhteistyökumppaneita ovat muun muassa Savonlinnan seurakunta, Savonlinnan musiikki- ja tanssiopisto, Savonlinnan Taidelukio, Savonlinna-kuoro, Savonlinnan Teatteri sekä Savonlinna Big Band.