Savonlinnan Orkesteri ja Savonlinna-kvartetti

Pietari-viikon matkapäiväkirja!

Savonlinnan Orkesteri teki ensimmäisen ulkomaanmatkansa 17.-19.2.2016, kun kymmenhenkinen kokoonpano vieraili Savonlinnan Yrityspalvelut Oy:n kutsusta konsertoimassa Pietarissa Saimaan alueen kaupunkien matkailuseminaarissa. Projekti sisälsi matkan lisäksi tiiviin harjoitusperiodin ja kaikkiaan neljä konserttia viiden päivän sisään. Orkesterin intendentti Ilkka Vesioja tiivisti touhukkaan viikon tapahtumat ja tunnelmat päiväkirjamaisesti.

Maanantai 15.2.

HARJOITUKSET MENOSSA.
HARJOITUKSET MENOSSA.

Klo 10.15 kannan nuottitelineitä musiikkiopiston muskariluokkaan, jossa on tarkoitus aloittaa jousien harjoitus klo 10.30. Käytävällä törmään vanhaan tuttuun Niilo Myllyseen, joka kontrabassoineen on saapunut Savonlinnaan edellisenä iltana. Niilo vahvisti orkesteria jo Taidelukion vuosinaan ennen muuttoa Helsinkiin. Savonlinna-kvartetin muutkin soittajat – Andrei Nikulin, Maria Sidorkina ja Katja Inkala – tulevat paikalle, ja treenaamme paria jousten omaa kappaletta ennen puhaltajien saapumista.

Klo 11 muskariluokan täyttää iloinen puheensorina, kun loputkin soittajat ovat saapuneet. Niilo-basistin lisäksi kvartettia vahvistavat Savonlinnan Orkesterissa jo aikanaan soittanut huilisti Mari Hirvonen Outokummusta, oboisti Sirpa Berg Jyväskylästä, orkesteria monesti avustanut klarinetisti Taina Viinisalo Joensuusta, orkesterin oma fagotisti Lauri Kulmala sekä käyrätorvensoittaja Janne Juutilainen Varkaudesta. Kapellimestari Kari Kropsu toivottaa soittajat tervetulleiksi, ja harjoitus pyörähtää käyntiin. Tauolla annetaan lehtihaastattelua, ja klo 14 todetaan että n. puolet 26 kappaleesta on saatu soitettua. Iso on ohjelma, päivitellään. Selvitäänkö tästä..?

Klo 18 jatketaan harjoitusta Taidelukion äidinkielen luokassa. Laulusolisti Henna-Mari Luolamo liittyy porukkaan, ja loput kappaleet treenataan esityskuntoon. Tiivis projekti, ensimmäinen konsertti odottaa jo seuraavana aamuna. Klo 21 vähän jo väsyttää. Vielä sovitaan aamun aikataulu ja lähdetään nukkumaan.

Tiistai 16.2.

LÄKSIÄISKONSERTTI
LÄKSIÄISKONSERTTI
MELARTIN-SALISSA.
MELARTIN-SALISSA.

Päivä käynnistyy klo 9.30 musiikkiopiston pihalta. Soittajat ja soittimet on jaettu henkilöautoihin, ja suuntaamme kohti Pihlajaniemen koulua. Rehtori on ovella vastassa toivottamassa iloisesti tervetulleeksi. Asetumme lavalle, oppilaat saapuvat saliin. Klo 10 Bizet’n Carmen-oopperan alkusoitto pyrähtää käyntiin, ja oppilaiden joukosta kuuluu iloisia hihkaisuja. Taitaa olla tuttua musiikkia! Kari johdattelee yleisöä iloisesti rupatellen läpi n. tunnin mittaisen ohjelman, jonka oppilaat jaksavat hienosti kuunnella alusta loppuun. Soitinesittely tuntuu herättävän mielenkiinnon; kontrabasson matalille mörähdyksille jo tirskutaankin. ”Toi oli paras!!” kuuluu eturivistä. Loppuaplodit ovat innokkaat, ja rehtori kiittää konsertista. Hauska keikka!

Klo 14 on vielä viimeinen harjoitus ennen illan läksiäiskonserttia Melartin-salissa. Soitinkulmasta on saatu vuokralle äänentoistokalustoa laulajalle viihteellisempiä kappaleita varten. Soundcheck venyy hiukan viime tippaan, ja hikeä pukkaa otsalle, kun totean että kaiuttimien välipiuha on vähän lyhyt; laulajan eteen tahtoo jäädä hyppynaru. Apu löytyy läheltä, kun Hannu Salmenkivi tuo tarvittavan jatkojohdon. Konsertista tuntuvat nauttivan niin esiintyjät kuin yleisökin; suosionosoitukset eivät lopu ennen kuin Henna-Mari on esittänyt orkesterin säestyksellä Piazzollan Yo soy Maria:n uudestaan. Ihmiset tulevat kiittelemään konsertista. Tuntuu hyvältä; tätä pakettia kelpaa lähteä viemään Pietariin. Olo on positiivisen odottava.

Keskiviikko 17.2.

ILOISIA ILMEITÄ IMATRAN-SVETOGORSKIN RAJA-ASEMALLA.
ILOISIA ILMEITÄ IMATRAN-SVETOGORSKIN RAJA-ASEMALLA.
BUSSIN LASTAUSTA.
BUSSIN LASTAUSTA.

Matkapäivä! Virta Lines -yhtiön 20-henkinen pikkubussi saapuu musiikkiopiston pihaan vähän ennen aamukymmentä. 12 matkustajaa, kontrabasso, sello, pienemmät soittimet, pukupussit sekä kaikkien henkilökohtaiset matkatavarat saadaan onneksi mahtumaan mukaan. Kontrabasson kanssa pitää jo käyttää vähän mielikuvitusta mutta niin vaan sekin solahtaa sisään matkustamoon. Matka alkaa kohti Imatraa, jossa pysähdytään lounaalle ja täytetään maahantulokaavakkeita. Rajamuodollisuudet vähän jännittää, mutta onneksi kuskina on kokenut Venäjän kävijä Vesa Virta, joka hoitaa tulliselvitykset luotettavalla rutiinilla. Andrein ja Marian tulkkaus nopeuttaa myös soitinpassien tutkimista kummasti. Pian matka jo jatkuu Svetogorskin läpi kohti Pietaria.

Jonkin ajan kuluttua Vesa kurvaa pienen tienvarsihuoltamon pihaan ja kyselee onko tarvetta vessatauolle. Ilmenee ongelma; kukaan ei ole vielä vaihtanut valuuttaa, ja vessassa käynti maksaa 25 ruplaa per nenä. Ongelma ratkeaa, kun Vesa kaivaa bussin hanskalokerosta kasan ruplia ja kajauttaa iloisesti ”Minä tarjoan nämä pissit!!”

NÄKYMIÄ HOTELLIN RAVINTOLASTA.
NÄKYMIÄ HOTELLIN RAVINTOLASTA.
PERILLÄ AMBASSADOR-HOTELLILLA.
PERILLÄ AMBASSADOR-HOTELLILLA.

Muusikot remahtavat sellaiseen nauruun, että rahastajatädillä menee pasmat sekaisin ja hän ottaa vahingossa ylihintaa. Mutta pääasia että olo helpottui.

Illan jo hämärtyessä saavumme vihdoin Pietariin. Liikenteen autosuma on häkellyttävä, mutta Vesa taiteilee bussin taidokkaasti lopulta Ambassador-hotellin eteen. Kirjaudumme sisään, ja lähdemme etsimään ruokapaikkaa. Läheltä löytyy georgialainen ravintola, jossa ilta jatkuu rattoisasti hyvän ruoan ja juoman parissa.

Torstai 18.2.

KVARTETTI KONSERTOI PÄÄKONSULAATILLA.
KVARTETTI KONSERTOI
09 Torstai
PÄÄKONSULAATILLA.

Tätä päivää on odotettu, kaksi konserttia luvassa. Ulkona pikkupakkanen ja hieno aurinkoinen sää. Hotellin 9. kerroksen Le Vernissage -ravintolassa ihmetellään Pietarin yli avautuvaa upeaa näkymää. Vesku hakee Savonlinna-kvartetin hotellilta klo 12.45, ja jälleen körötellään liikenneruuhkassa. 4 km matka kestää puoli tuntia, mutta perillä Suomen pääkonsulaatilla ollaan ajoissa. Meidät ohjataan konserttia varten varattuun tyylikkääseen monitoimisaliin, jonka puisessa atmosfäärissä on jotain hyvin suomalaista. Sähköpostitse konserttijärjestelyistä viestitellyt Julia Puhilas tulee tervehtimään ja toivottamaan soittajat tervetulleiksi. Klo 14 kolmisenkymmentä työntekijää saapuu kuuntelemaan n. puolituntista konserttia, joka koostuu pääosin suomalaisesta musiikista. Kommentit ovat kiittäviä, ja saamme konsulaatilta muistoksi mukaan venäläistä musiikkikirjallisuutta. Uusia esiintymistilaisuuksiakin jo suunnitellaan. Sillä välin orkesterin muut soittajat käyttävät vapaa-aikansa kävellen ja katsellen kaupunkia. Iisakin kirkon vaikuttavuutta ei lakata hämmästelemästä.

12 Torstai

KAUPUNKIA KATSELEMASSA.
KAUPUNKIA KATSELEMASSA.

10 Torstai

Hotellille palattuamme henkilökunnalla on matkailuseminaarin iltagaalan valmistelu jo kovassa vauhdissa. Karin kanssa pystytämme äänentoistokaluston ja laitamme soittopaikan valmiiksi Le Vernissage’n lavalle. Puoli viideltä alkaa orkesterin soundcheck ja lämmittelyharjoitus. Perhoset pyörivät jo mukavasti vatsassa. Ennen kuutta viemme soitinkotelot meille varattuun huoneeseen, jonka pöydälle on tuotu kattava valikoima ruokia ja juomia muusikoille.

ILTAGAALAN VIERAITA.
ILTAGAALAN VIERAITA.
SOITTOPAIKKA VALMIINA.
SOITTOPAIKKA VALMIINA.
IISAKIN KIRKKO.
IISAKIN KIRKKO.

Klo 18.30 ovet viimein avautuvat, ja vieraita alkaa virrata saliin. Orkesteri käynnistää soiton tuttuun tapaan Carmen-alkusoitolla. Jälleen kuuluu ihastuneita huokauksia. Se on helpotus; etukäteen oli vaikea arvioida minkälaista musiikkia vieraat kaipaavat. Siksi ohjelmassa on vähän kaikkea; klassista orkesterimusiikkia, oopperaa, musikaalia, tangoa, jazzia, iskelmää… Alkumusiikin jälkeen kuunnellaan tervehdyspuheenvuoroja. Savonlinnan edustustosta puheenvuoronsa käyttävät kaupunginjohtaja Janne Laine sekä kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Anna-Kristiina Mikkonen, joka toteaa että ”Savonlinna tunnetaan Olavinlinnasta, oopperajuhlista, lörtsystä ja norpasta.

18 Torstai
SOITETAAN!
17 Torstai
JA SITTEN
16 Torstai
ORKESTERI ODOTTELEE SOITTOVUOROA.

Norppia emme tuoneet mukanamme, mutta sen sijaan toimme kokonaisen orkesterin!” Orkesteri ottaa suosionosoitukset vastaan tyytyväisenä. Puheiden jälkeen esitetään Henna-Marin kanssa muutama ooppera-aaria, minkä jälkeen muusikot vetäytyvät pienelle tauolle nauttimaan pöydän antimista.

Varsinainen tanssimusiikkisetti alkaa n. klo 19.30. Soittoa kestää reilun tunnin, ja innokkaimmat vieraat tanssahtelevat mukana pitkin iltaa. Tältäkään keikalta ei päästä pois ennen kuin ylimääräinen numero on soitettu. Kiitoksia satelee jälleen monelta suunnalta: musiikkitarjontaa kehutaan korkeatasoiseksi ja tyylillisesti juuri sopivaksi tilaisuuteen. Olo on erittäin tyytyväinen ja helpottunut. Ohjelmassa on vielä savonlinnalaisseurueen yhteinen illallinen hienossa Khochu Kharcho-ravintolassa. Hotellille paluu venyy myöhäiseksi, mutta onnistunutta projektia on mukava juhlistaa hyvässä seurassa.

Perjantai 19.2.

24 Perjantai
LOUNAALLA TORNI-RAVINTOLASSA.
23 Perjantai
KAUPPAHALLI.
22 Perjantai
KOTIMATKAN PYSÄHDYSTAUKO VIIPURISSA.

Klo 9.30 Le Vernissage’n ruokasali on muuntunut juhlavasti koristellusta gaalanäyttämöstä takaisin hotellin aamiaissaliksi. Aamiainen on maistuva ja sitä nautitaan runsaasti, kun seuraavasta ruokapaikasta ei ole vielä tietoa. Yrityspalvelujen Juha Turtiainen käy vielä kiittelemässä orkesterilaisia hienosta musisoinnista. Kaikki savonlinnalaiset tekevät pikkuhiljaa lähtöä hotellista. Klo 11 äänentoistokalusto, soittimet ja muut matkatavarat on roudattu bussiin, ja suunta otetaan kohti kotia. Paluumatkalla päätetään poiketa Viipurissa syömässä ja ostoksilla. Matka taittuu leppoisasti Vesan kertoillessa monenlaisia tarinoita Pietarin ja Viipurin rakennuksista ja historiasta.25 Perjantai

Rajalla ollaan n. klo 17. Muodollisuudet hoituvat vielä vähän nopeammin kuin menomatkalla, ja viimeiset ruplat kulutetaan tuliaisiin duty free -kaupassa. Henna-Mari ja Niilo jäävät Imatralle ja Mari Parikkalaan jatkaakseen matkaa junalla. Savonlinnan lähestyessä porukan huumori on edelleen korkealla ja nauru raikaa, vaikka ilta on hämärtynyt ja matkaväsymys alkaa jo painaa. Viimein bussi kaartaa ensin Casino-hotellin pihaan jossa osa porukasta jää pois, ja lopulta musiikkiopistolle jossa bussi tyhjennetään lopuista matkustajista ja tavaroista.

Allekirjoittaneen sammuttaessa oman autonsa kotipihaan tasan klo 20 pääsee suusta pitkä ja tyytyväinen huokaus. Takana hieno viikko: onnistuneet konsertit soitettu, uusia kontakteja luotu ja uusiin ihmisiin tutustuttu, nähty hieno Pietarin kaupunki ja tehty paikallista kulttuurielämää tutuksi ulkomaita myöten. Vähemmästäkin voisi olla tyytyväinen. Kiitos kaikki muusikkokollegat loistavasta seurasta ja musisoinnista, Savonlinnan Yrityspalvelut kutsusta lähteä tapahtumaan mukaan, Vesa Virta ja Virta Lines mahtavan sujuvasta ja joustavasta kuljetuspalvelusta sekä Savonlinnan Soitinkulma äänentoistokaluston vuokrasta. Toivottavasti otetaan uusiksi jonakin päivänä!

Ilkka Vesioja